Tuesday, March 13, 2012

ALAR SIKK vie KAZBEK:ille

KAZBEK   -   5047  metriä  merenpinnasta
Vaellus toteutuu touko- lokakuussa 2012
 
Retken kesto  9 – 10 päivää
   

10.08–16.08; 07.09–15.09 2012

 

Kazbek ei ole turistikohde, se on vuori  arvaamattomine tilanteisineen ja samalla niin täydellisesti aito ja kaunis
                        / Aira Tammemäe – kaksi kertaa kiivennyt Kazbekille/
 
          
MATKAN  TILAUS:
info@discoverbaltics.ee
    tai  puh +372 740 4780  VIROSSA
Matkan vetäjä:
Alar Sikk  - tunnetuin Viron vuoristokiipeilijä
                                                        Johdannoksi alempana vuoristoretkeilijän 

                                                                 Alar  Sikk:in  vuoristovoitot:
                                                              /ote Alarin merkinnöistä/

  Elbrus 5642 m –         Eurooppa 1998
  McKinley 6194 m –  Pohjois-Amerikka 2001
  Everest 8848 m – Aasia 2003
  Aconcagua 6962 m – Etelä-Amerikka 2006 (vetänyt 3 retkeä)
  Vinson 4892 m – Antarktis 2007
  Carstersz Pyramid  4884 m- Oseania 2007
Kilimanjaro  5895 m – Afrikka 2008 (vetänyt 3 retkeä)
           Kazbek  5047 m – Suur-Kaukasus, Georgia (vetänyt 5 retkeä)

                       
Tämä retki vie meidät huipulle . . .
Retkeä vetää Viron ykkösalpinisti Alar Sikk.
Kazbek  -  yksi Kaukasuksen korkeimpia ja kauniimpia vuorenhuippuja, sijaitsee keskivuoriston itäisessä osassa.  Se on Kaukasuksen yksi tärkeimmistä vuoristokiipeilyn ja –retkeilyn kohteita. Kazbekin vuoristossa on 9 jäätikköä. Kazbek:ia pidetään vakavana vuorena ja huippua aloittelija saa pitää bonuksena,  jolle  voi , mutta ei välttämättä tarte tulla, koska  nousu mäelle vaatii  riippumattomien seikkojen kuten sää ja ryhmän jäsenten vointi huomioonottamisen. Samalla on viimeiselle keskusleirille(4300 m) tulo kaikille voimien mukaista sekä tarjoaa lumoavia näköaloja Kaukasuksen vurijonoon.
Turismiretken tavoitteena on huipulle  nouseminen, mikäli ilmasto sen sallii.


Alempana  RETKIOHJELMA, jonka on laatinut Alar kokemuksiensa  pohjalta.
/ote Alar Sikk:in muistiinpanoista/.
Mies, joka itse on toistuvasti noussut Kazbekille.

Ennen  vuoriretkelle lähtöä järjestetään tiedotustilaisuus sovittuun aikaan ja paikassa riippuen kiinnostuneiden kotimaasta!
            Retki Georgiaan, Kaukasusvuoristolle  toteutuu lentokoneella, bussilla, jalan kulkien. Lähtö Tallinnasta tai Helsingistä määräpaikkana Tbilisi, vuoristomaan pääkaupunki.
                 
      Ensimmäisenä päivänä ryhmä kokoontuu vastaavasti retkelle lähtijöiden lähtömaata. Lähtönä Tallinnasta on tapaamispaikkana Seikkailutarinoita maalta ja mereltä-pubi. Järjestetään varusteiden tarkistus ja edessä olevan retken pohdinta.
On tullut tavaksi, että ennen retkelle menoa saa jokainen retkelle lähtijä viinasnapsin ja anjovisvoileivän pubin piikkiin.
Matka jatkuu lentoasemalle. Alkaa lentoretki Tallinna-Tbilisi tai Helsinki-Tbilisi.
Tbilisin lentoasemalla odottaa opas Leri, joka on mukanamme koko retkemme ajan. Lerillä on vankkoja kokemuksia vuoristokiipeilystä niin kuin todellisella „vuorien pojalla” pitääkin olla.
Hän on noussut Kazbekille noin 30 kertaa. Bussilla ajatessa ehdimme kolmessa tunnissa Kazbekin kylälle, joka sijaitsee 1700 m korkeudella merenpinnasta.Matka kulkee pitkin kuuluisaa Georgian sotatietä.
Emäntä Lela on laittanut valmiiksi huoneet sekä aterian. Illallisen jälkeen nukkumaan.     
      Seuraavan päivän aamupäivä – herätys, suihkut, ateria.
Kyläkaupasta ostamme lisää ruokaa, juomaa retkelle mukaan.
Illalla vapaata aikaa. Tavaroiden pakkaaminen.
      Kolmannen päivän aamu. Aamiainen.
Lähdetään tiehen. Osa varusteista kulkee hevosilla 1.leirille. Me kävelemme sovitulle pysähdyspaikalle saakka kirkon luona. Sieltä alkaa vakava retki 1.leirille
Kävelyretki kestää noin 4 tuntia. Maasto voi olla arvaamaton – joko syvä lumi tai kaunis Alppiniitty. Näköalat vuorille ovat ihania. Meidän retkemme taittuu rauhallisesti lyhyine pysähdystaukoine. Päivän päätteeksi ehdimme ensimmäiselle leirille, joka sijaitsee 2900 m korkeudessa. Pystytämme teltat ja laitamme illallisen. Vapaata aikaa.
         Neljännen päivän aamu. Laitamme aamiaisen. Pakataan tavarat. Reput ovat pullollaan, koska tästä lähtien hevoset eivät enää meitä auta. Olemme tiellä kuusi tuntia, jona aikana ylitämme vaarattoman  alimmaisen leveän jäätikön. Päivän lopussa on yksi vakavampi nousu, jonka jälkeen tulemme METEOSTANTSIJAAN (3600 m) Tämä on vanha J.Stalinin aikainen sääaseman rakennus, josta löytyvät makuulavat ja tila ruuanlaittoon ja ruokailuun. Tämä on Kazbekin valloittajien  keskusleiri ennen huipulle nousemista.
      Viides päivä on totuttamispäivä . Sinä päivänä tehdään pari tuntia kestävä nousu vuorelle, noin 4150 m. Nousun kokeilu on oikein hyvä  terveystilan  osoitin, koska osoittaa ,kuka pystyy nousemaan huipulle.
      Kuudes päivä on huippupäivä. Yöllä  varmistamme sääolot. Mikäli ne ovat sopivia huipulle kiipeämiseksi, niin lähdetään kolmelta aamuyöstä täysin varustettuina. Kahden tunnin kulun jälkeen, ennen jäätiköille ehtimistä, laitetaan itsemme köyteen . Ennen auringonnousua meidän on oltava  ylätasangolla 4500 m korkeudella. Ylätasangolta retkeä jatkaessa nousukulma muuttuu n 45°. Noin kello 11 meidän on ehdittävä  satulaan, josta alkaa viimeinen nousu. Nyt nousukulma on jo 60°.  Vielä reilu tunti ja ollaan Kazbek vuoren huipulla, jolta hyvien sääolojen sattuessa avautuu  näkö Kaukasuksen korkeimmalle vuorenhuipulle Elbrus. Puoli tuntia kestävän pysähdyksen aikana otetaan joitakin huippukuvia, poseerataan vuorien taustalla. Aloitetaan vauhdikas paluu Mesostantsijan keskusleirille.
      Seitsemännen päivän aamupäivällä aloitetaan paluuretki Kazbekin kylälle, joka vie aikaa noin 5 tuntia. Kun ehdimme  paikalle on Lela:lla odottamassa lämmin ruoka. Hoidetaan  rutiinit hygieniatoiminnot, syödään ja sitten vapaata aikaa.
      Kahdeksas päivä. Aamiaisen jälkeen kuljettaa bussi meidät Tbilisiin. Majoitumme hotelliin. Vapaata aikaa. On mahdollista saunoa paikallisessa omintakeisessa ja oikein hyvässä saunassa. Illan kohokohta on Kazbekin huipulla kävijöiden  palkitseminen.

HINTA  sisältäen kaikki matkakustannukset   1 550 EUR/hlö.
Hintaan sisältyy:
-          meno-paluulippu Tallinnasta tai Helsingistä
-          bussimatkat
-          kokenut paikallinen opas/tiennäyttäjä
-          majoitus kotimajoituksessa ja hotellissa
-          sauna , luonnolliset kuumaveden lähteet
-          juhlaillallinen retken menestyksekkään päättämisen juhlimiseksi
-          ja Alarin ammattitaitoiset kehotukset
                      

No comments:

Post a Comment